10 lutego  uczniowie klasy I c  wzięli udział w warsztatach, których głównym tematem było jajko. Podczas zajęć dowiedzieli się wielu ciekawych rzeczy i tajemnic związanych z jajkiem. Poznali  zwierzęta, które wykluwają się z jaj, budowę jajka, jego kształt, kolory, wielkości oraz rodzaje i pochodzenie . Wspólnie przypomnieli  sobie potrawy z jajek i  z wykorzystaniem jajek. Obserwowali doświadczenia, z których dowiedzieli się  jak oddzielić żółtko od białka, jak poznać czy jajko jest świeże, czy jajko jest gotowane czy surowe, jak zmieścić gotowane jajko w butelce, czy jajko potrafi pływać, co wspólnego mają jajka i nasze zęby, czy jajko potrafi „skakać” ? Nie udało  się jednak znaleźć  odpowiedzi na pytanie „ Co było pierwsze jajko czy kura?”  Wiadomo natomiast, że jajka są na pewno  bardzo zdrowe.

      Wiedząc o tym , dzieci przygotowały przekąski na drugie śniadanie z gotowanym jajkiem  w roli  głównej . Na talerzach pojawiły się jajeczne myszki, jeżyki, kurczaczki, grzybki czy żaglówki w towarzystwie warzyw, które ze smakiem zostały zjedzone przez pierwszaków.

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07
  • 08
  • 09
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

 

Wydarzyło się...

 

LSCDN

konkursy

   

01.03 - 05.03

PONIEDZIAŁEK      - 21

WTOREK                - 15

ŚRODA                   - 1

CZWARTEK             - 6

PIĄTEK                    - 11

 

Klasa                 -     

Dzień tygodnia:     -

 

Bezpieczna

 szkoła +